Premena z pomalého bežca na raketu
StoryEditor

Premena z pomalého bežca na „raketu“

14.03.2023, 09:52

Rýchlosť pre začínajúceho bežca je ideálna šesť, osem, desať kilometrov za hodinu. Pre bežcov, ktorý behá už dlhšie, to je tempo šesť, päť, štyri, tri minúty na kilometer. Keď začnete behať, stačí vám na to, aby ste sa zrýchľovali, „len“ behať. Ak začnete ísť po časoch päťdesiatpäť, päťdesiat, štyridsaťpäť, štyridsať minút na desať kilometrov, už musíte zaradiť do svojho tréningu rôzne formy intervalového tréningu, tréning sily, či preťahovanie.

Päť spôsobov tréningu, ktoré vám pomôžu, aby ste boli rýchlejší:

1. Intervaly

Klasický intervalový tréning je najlepšie behať na dráhe, kde máte presne zmerané vzdialenosti a prípadný tréner vás odvšadiaľ dobre vidí. Klasickým tréningom, ktorý bol základom tréningu Emila Zátopka, sú opakované behy na 400 metrov s medziklusom (medziklus je voľný beh, väčšinou na rovnakú vzdialenosť ako meraný úsek), kde sa buď pridáva počet opakovaných úsekov, alebo sa zvyšuje tempo. Tempo štvorstoviek, ktoré beháme, je oveľa vyššie ako tempo pretekov, na ktoré sa pripravujeme (väčšinou je to tempo pretekov na 5 či 10 kilometrov). Intervalových tréningov si môžete vymyslieť pre spestrenie svojich tréningov toľko, že žiadny týždeň nebudete behať to isté.

2. Zmeny tempa

Rovnako ako aj pri intervalovom tréningu sú dané vzdialenosti úseku, ale v porovnaní s ním má zmena tempa svoju tréningovú funkciu aj medzibeh. Príkladom je beh na 10 kilometrov, pri ktorom bežíte vždy jeden kilometer v danom tempe a následný kilometer voľne (avšak tiež v danom tempe). Tempo rýchleho úseku je len ľahko nad závodným tempom a tempo pomalého úseku je výrazne rýchlejšie ako pri vytrvalostnom behu. Toto je už veľmi intenzívny tréning, v ktorom sa približujeme celkovému tempu pretekov. V priebehu prípravy je možné rýchle úseky pretiahnuť na 2 – 3 km, pričom vzdialenosť úseku bežaného voľnejšie zostáva stále jeden kilometer.

3. Súvislý tempový beh

Forma tempového tréningu, pri ktorom už nezaraďujeme ani pauzy, ani medzibeh či medziklus a beží sa v pomerne vysokom tempe, len o málo nižšom ako je tempo pretekov, na ktoré sa chystáme, a vzdialenosť je tiež len o niečo kratšia ako vzdialenosť pretekov. Napríklad pre preteky na 10 km je to vzdialenosť 6 - 8 km. Tento typ tréningu odporúčam zaraďovať do tréningu už skúsenejším pretekárom, rozhodne nie začiatočníkom a hobby bežcom.

4. Bežecká abeceda a stupňované behy

Bežeckou abecedou rozumieme koordinačné cvičenie, pri ktorom zlepšíte svoj bežecký štýl, aktívne pretiahnete nohy a posilníte rôzne svalové skupiny. Bežeckú abecedu by ste mali do svojho tréningu zaradiť minimálne 1x týždenne, v rámci ľahkého či regeneračného behu. Môžete ju doplniť o behanie stupňovaných úsekov (50 – 80 metrov), pri ktorých postupne zvyšujete tempo od klusu až po veľmi vysoké, nie však maximálne.

5. Sila a pružnosť

Pri behaní vo vyšších rýchlostiach sú samozrejme svaly a celý pohybový aparát zaťažované oveľa viac ako pri voľnom tempe. Z toho dôvodu je dôležité do tréningu zaraďovať aj posilňovanie a preťahovanie, aby sa zabránilo jeho preťaženiu či zraneniu. Čím je tréningová jednotka namáhavejšia (intenzívnejšia), tým viac by ste mali dbať na pretiahnutie po tréningu. Ak si chcete udržať svoj štýl (optimálnu dĺžku kroku) aj pri dlhých či namáhavejších behoch, je dôležité posilňovať svaly stredu tela.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 01:52