Bežeckú formu mám, no ešte lepšia by nevadila
StoryEditor

Bežeckú formu mám, no ešte lepšia by nevadila

26.04.2023, 11:51

Je dobré chcieť teraz formu ešte vyšperkovať, alebo byť rád, za to aká je? Buďte radi, za to aká je a jej zlepšenie nechajte na budúcu sezónu, inak sa dostanete do začarovaného kruhu. Eufória - zranenie - choroba - sklamanie - znovu na vrchol - eufória - zranenie - choroba ... Alebo inak. Ak beháte preteky každý týždeň, tak sa vaša forma bude zlepšovať tým, že sa vybeháte v pretekoch. V týždni je ale potrebné dočerpať vydanú energiu.

Sú preteky najlepším tréningom?

Záleží na tom, koľko máte natrénované, koľko bežeckých sezón už máte za sebou. Ak ste skúsený pretekár, tak už viete, čo je pre vás najlepšie a dokážete sa na hlavné preteky pripraviť. Teda pokiaľ sa chcete zlepšovať. Pokiaľ vám ide len o to „zarobiť“, tak zostanete stále len talentom, ktorý ako ostatní zapadne do priemeru. Pokiaľ s behaním začínate, mali by ste sa sústrediť len na pár cieľov v danom roku a medzi nimi usilovne trénovať. Pretekať môžete, mali by ste však preteky brať ako tréning, mali by ste sa naučiť plniť si v nich postupné ciele, bez ohľadu na konečný výsledok. Vybudujte si silu v nohách, silnú myseľ aj silného ducha, to sú atribúty úspešných a nielen v behu.

Ako trénovať medzi pretekmi, ktoré beháte každý týždeň?

Ak sa rozhodnete pre variantu behať preteky každý týždeň, nesnažte sa "naháňať dvoch zajacov naraz" a v týždni si doprajte odpočinok a len voľný beh. Tiež vám odporučím, aby ste do vašej stravy zaradili potravinové doplnky, ktoré vášmu organizmu umožnia lepšiu regeneráciu a znížia možnosť vzniku nejakého zranenia.

Ktoré sú to?

Vitamín C je asi náš najznámejší pomocník v boji proti nádcham, kašľom a ďalším zdravotným problémom, ktoré si väčšinou privodíme, pretože sa najskôr spotíme, potom rýchlo vychladneme, premočíme sa a pod. Ako prevencia stačí dodávať telu v zimných mesiacoch 500 – 1000 mg denne. Ak už vás ale nádcha a kašeľ, bolenie v krku ... postihnú, nebojte sa vziať si "konskú" dávku 4000 mg tak 3 - 4 dni po sebe. Nemusíte mať obavy, že by ste sa ním predávkovali. Čo telo nespotrebuje, tak vylúči močom. Vitamín C posilní vašu imunitu, navyše je to výborný antioxidant, čo je veľmi dôležité, pretože či chcete alebo nie, každý závod predstavuje pre vaše telo extrém – stres a to je živná pôda pre voľné radikály. Navyše sa vitamín C podieľa na tvorbe kolagénu, čo ocenia vaše kĺby.

Vápnik, draslík, horčík, fosfor a železo. Ak máte opakovane problémy s imunitou, to znamená, že sa vám často vracia prechladnutie alebo ľahko podliehate rôznym vírusom, nemusíte sa nutne považovať za padavku. Príčiny to má dve: trvalé vystavovanie životným stresom - neschopnosť odpočívať a stravovanie. Pokiaľ ide o stravovanie, tak teraz nemám na mysli ani tak skladbu vášho jedálnička a spôsob vášho stravovania, ale to, že pôda, v ktorej sa plodiny pestujú, je vyčerpaná a tak obsahuje vo všeobecnosti málo selénu a zinku. V lekárňach nájdete niekoľko prípravkov, ktoré obsahujú oba tieto minerály. Ak ale chcete, aby sa vaša imunita posilnila dlhodobo, pripravte sa na to, že ich budete musieť dlhodobo dopĺňať. Každopádne sa to však oplatí.

Q10 je prípravok, ktorý ja osobne užívam už viac ako desať rokov. A pokiaľ sa pýtate, kde je zdroj mojej energie, tak som vám ju práve odhalil. Tento prvok, ktorý sa vytvára v našej pečeni, sa podieľa na tvorbe energie pre svaly (ATP). Bohužiaľ, po dvadsiatom roku nášho veku ho pečeň začína produkovať čím ďalej tým menej, a tak sme tiež od tejto doby, obzvlášť keď tá naša pečeň občas ešte zaťažíme nejakým tým alkoholom, čím ďalej tým unavenejšia. Možnosť ako sa s tým pobiť nám dávajú doplnky stravy obsahujúce koenzým Q10. Je ale dobré vedieť, že tie, v ktorých nie je koenzým Q10, rozpustený v sójovom oleji, majú minimálnu vstrebateľnosť.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 02:33