Letné tréningy
StoryEditor

Letné tréningy si rozdeľte na časti

30.07.2024, 10:54

Beháte 5x týždenne večer 40 minút? Rozdeľte si to tak, že ráno zabehnete polovicu z bežného času, teda 20 minút a večer potom 3 štvrtiny. Že vám to časovo nesedí? Správne. Každopádne večer ušetríte 10 minút a navyše môžete večerné tréning absolvovať tak, že si dáte 10 minút na rozklusanie, potom zaradíte 2x (30-20-10) a 8 minút vyklušete.

Váš tréning sa zintenzívni, pocítite nárast formy

Budete spokojný vy aj vaši blízki, lebo budete mať na nich večer o 10 minút viac času. Týmto rozdelením navyše zachováte aj pravidlo o striedaní intenzívneho a regeneračného tréningu (ráno voľne, večer intervaly). Vybiehajte na svoje dlhé bežecké tréningy skoro ráno, ešte pred tým, než odídete do práce, alebo potom hneď po práci. Keď chodíte z práce neskoro, tak radšej zvoľte tú rannú variantu, lebo tri hodiny po behaní vykazuje vaše telesné jadro zvýšenú teplotu, čo môže spôsobovať nespavosť alebo minimálne ťažkosti pri zaspávaní.

Nič tak ľudí v rodine nespojí, ako činnosti, ktoré vykonávate spolu

Skúste spoločne slalom medzi stromami či zadržovaný beh (jeden sa snaží bežať, druhý ho drží v páse a snaží sa ho brzdiť). Vyskúšajte drepy vo dvojiciach (stojíte proti sebe, držiac sa nad lakťami opačnými rukami) alebo si vybehnite do krátkeho kopca). Behať v lete je super, netreba zo sebou brať veľa fliaš s vodou a jedlo. Je teplo, dni sú dlhé, ak človek behá v rekreačných zónach, každú chvíľu narazí na nejaký bufet, kde sa dá doplniť energia. Sú tu ale aj rôzne riziká. Možno sa vám z horúčavy „splaší“ tep, behať v búrke tiež nie je ideálne a o úpale radšej ani nehovoríme. Pri behaní v lete si človek musí dať pozor, aby niečo nepodcenil.

Ktoré športy robiť ráno, a ktoré radšej nie?

Medzi šiestou a deviatou ráno je najlepší čas sa prebehnúť. Vzduch je ešte svieži a vy budete po rannom behu takisto. Dobrý pocit zo života vám vydrží celý deň. Nie ste práve ranné vtáča a „vykopať“ vás z postele je nadľudská úloha? Nerobte si s tým starosti, je to len otázka zvyku a cviku. Bude stačiť pár týždňov a ranný beh sa stane vaším nevyhnutným  rituálom. Navyše stačí len 30 - 40 minút voľného behu, predsa sa nechcete hneď ráno totálne zničiť a v práci potom zaspávať. Rozhodne sa nezabudnite po behu naraňajkovať. Či vybehnete na svoj ranný beh úplne na lačno, alebo si pred tým niečo ľahké zahryznete, to už je na vás. Kto si ráno radšej zapláva, alebo sa prejde na bicykli, takisto robí dobre. Nie je však úplne najlepší nápad jazdiť ráno pred 10. hodinou na „inlajnoch“, alebo si ísť zahrať tenis. Prečo? Podľa vedeckých poznatkov, aj keď sme už vstali z postele, naša schopnosť koordinácie ešte dospáva. No keď si ráno zabeháte, tak máte večer ešte veľa času aj na tieto aktivity. Vášmu partnerovi alebo priateľom pohyb veľmi nevonia? Skúste im navrhnúť niečo hravé. Futbal, plážový volejbal, bedminton, frisbee. Jednoducho čokoľvek, do čoho sa môžu zapojiť.

01 - Modified: 2024-10-11 10:45:06 - Feat.: - Title: Ekonomika behu znamená jeho lepšiu efektivitu 02 - Modified: 2024-10-09 09:46:55 - Feat.: - Title: Prekážkarka Laura Frličková zostala pred bránami finále ankety Rising Star Európskej atletiky 03 - Modified: 2024-10-09 09:42:21 - Feat.: - Title: Bez železa to len ťažko udýchate 04 - Modified: 2024-10-07 08:01:07 - Feat.: - Title: Sté narodeniny najstaršieho maratónu v Európe, MMM v Košiciach, ozdobil Tanuiovej traťový rekord 05 - Modified: 2024-10-04 09:45:53 - Feat.: - Title: Ak prežívate panické stavy, dôležité je začať s tým pracovať
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
14. október 2024 22:55