Alergia na chladrungo.idnes.cz
StoryEditor

Dajte si pozor na alergiu z chladu. Tieto príznaky nepodceňujte

25.01.2018, 12:52
Ak v zime pozorujete nepríjemné zmeny - suchú, začervenanú, svrbiacu pokožku, ktorá môže aj opuchnúť alebo dokonca môžete mať ťažkosti s dýchaním, tak by ste mali spozornieť.

Svrbiaca vyrážka, začervenanie, opuchy, tieto typické príznaky alergie môže vyvolať aj mráz. Ohrození sú predovšetkým tí, ktorí sa chladu vystavujú pravidelne, napríklad práve pri behu.

Príznaky aj prevenciu chladovej alergie sme prebrali s dermatologičkou.

Alergia zďaleka nie je len záležitosťou leta, kvitnúcich rastlín a peľov. Alergickí môžeme byť samozrejme na niektoré látky v potravinách alebo v kozmetike.

Niekedy sa ale „vyhádžeme" zdanlivo bez žiadnej vážnejšie príčiny: leto je ešte ďaleko, kozmetiku používame stále rovnakú, s jedlom sme nikdy ťažkosti nemali.

Zato ale deň čo deň vybiehame von do zimy alebo mrazu.

Ak v zime pozorujete nepríjemné zmeny - suchú, začervenanú, svrbiacu pokožku, ktorá môže aj opuchnúť alebo dokonca môžete mať ťažkosti s dýchaním - mali by ste spozornieť. Čo s tým? Mávnuť rukou, natrieť sa "nejakým krémom", zájsť za odborníkom? Posledná možnosť je správna, a to predovšetkým vtedy, keď nepríjemnosti nezačnú do troch dní odznievať.

Nenápadná alergia, ktorá znepríjemňuje život

"Alergia na chlad alebo tiež ľudovo nazývaná chladová žihľavka sa vyskytuje častejšie u žien, ako u mužov. Býva spojená s pobytom vonku v teplotách pod bodom mrazu, ale u citlivejších jedincov sa môže objaviť napríklad aj v piatich či desiatich stupňoch nad nulou," vysvetľuje dermatologička Lucia Spurná.

Vyrážka sa vyskytuje predovšetkým na lícach, ale napríklad aj na rukách alebo krku, väčšinou teda na miestach, ktoré sú priamo vystavené pôsobeniu chladu.

Problémom chladovej alergie je fakt, že na ňu často ani neprídeme - nenapadne nás, že by sme mohli byť alergickí na chlad, a tak vyrážku často liečime metódou pokus - omyl a pomocou rôznych mastičiek. Vyskytuje sa aj u detí, prehnane červené tváričky nás toľko neprekvapia a výsledok môže vyzerať napríklad ako pomerne rozšírený atopický ekzém.

"Načervenalý, svrbivý ekzém či dokonca opuchy môžu skomplikovať pravidelný pobyt na mraze. Alergici sú tak najviac ohrození pri obľúbených športoch, ktorých sa ani v zime nechcú vzdať, ako je behanie alebo lyžovanie. Vznik ekzému môže zvýšiť aj rýchly prechod z mrazu do tepla," dodáva lekárka.

Otestovať sa môžete aj doma

Ak máte podozrenie na chladovú alergiu, čakajú vás testy na alergológii: nebojte sa, nie je to nič hrozné - odborník v zásade iba hodnotí reakciu pokožky na rukách po kontakte so studenou vodou. Otestovať sa môžete aj doma napríklad pomocou kocky ľadu alebo inej suroviny z mrazničky: priložte ju k jemnej koži na vnútornej strane zápästia a počkajte päť minút. Ak koža sčervenie, začne svrbieť a opuchne, je tu veľké riziko, že touto chladovou alergiou trpíte.

Ak sa u vás objavuje alergia vo vyššej miere a ak má nepríjemné prejavy, je dobré navštíviť alergológa aj kvôli možným iným ochorením, napríklad systémového ochorenia štítnej žľazy alebo zníženej funkcie lymfatického systému, prípadne Raynaudovho syndrómu, tzv. choroby studených rúk.

Základ je prevencia, potom pomôžu upokojujúce krémy

Pokiaľ ale len cítite chlad a dostaví sa začervenanie, je to obvyklá reakcia citlivejšej pokožky. "Pri chladovej alergii vás pokožka väčšinou naozaj svrbí. Citlivá pokožka iba začervená - zvlášť po zmene teplôt. Je jemnejšia a viac sa na nej prejavuje prekrvenie," zhŕňa dermatologička.

V oboch prípadoch (či už sa chcete vyhnúť svrbiacej žihľavke, alebo "len" začervenanej pleti) sa odporúčajú predovšetkým preventívne opatrenia. To ale neznamená sa chladu vyhýbať: "Ako dlhodobá prevencia je vhodné otužovanie, s ktorým by sme mali začať už na jar či v lete a ktorému by sme sa mali venovať nepretržite," odporúča Lucia Spurná.

Liečba chladovej alergie spočíva predovšetkým v trpezlivosti - ak nemáte k dispozícii antihistaminiká, ktoré prejavy pomerne rýchlo upokoja, je najlepšie počkať, pokožku nedráždiť a počkať, až prejavy odznejú. Pomôcť môžu upokojujúce krémy.

– Ak beháte ráno, asi sa vystavujete najväčším mrazom z celého dňa. Ak je to možné, presuňte tréning na popoludnie alebo ideálne napríklad na obedňajšiu pauzu.
– Pokiaľ je to možné, tak sa čo najviac vyhýbajte rýchlym prechodom z chladu do tepla a naopak. Predtým, než si idete zabehať, rozcvičte sa ešte napríklad na chodbe domu a natiahnite sa tam po návrate z tréningu.
– Miesta, kde sa alergia objavuje, chráňte oblečením: samozrejmosťou by mali byť rukavice, čelenka či čiapky, ale ak trpíte na silnú žihľavku, je ideálna aj tenká kukla alebo šatka cez tvár.
– Používajte kvalitné zimné krémy alebo takzvané cold krémy, ktoré bojujú proti začervenaniu pokožky a majú upokojujúci účinok. Opýtajte sa na ne v lekárni.
– Ak vám lekár diagnostikuje chladovú alergiu, zdôraznite mu, že sa často pohybujete po vonku. Zrejme vám predpíše antihistaminiká, ktoré by sa mali užívať preventívne pred expozíciou na mraze, prípadne následne po prejave alergie.

01 - Modified: 2023-11-23 09:01:31 - Feat.: - Title: Na beh v zime budete potrebovať viac energie ako v lete 02 - Modified: 2023-10-17 07:42:49 - Feat.: - Title: Pre začínajúcich športovcov je dôležité, aby ich okolie bolo pokojné 03 - Modified: 2023-10-10 08:06:23 - Feat.: - Title: Deti treba najskôr viesť k všestrannosti 04 - Modified: 2023-07-25 08:18:10 - Feat.: - Title: Význam socializácie v súvislosti so športovými aktivitami 05 - Modified: 2023-07-12 07:23:38 - Feat.: - Title: Vzťah k športovým aktivitám detí ovplyvňuje aj vzdelanie rodičov
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 06:37