Majte radi svoje telo
StoryEditor

Majte radi svoje telo

27.06.2022, 11:54

Mnoho ľudí sa snaží vyriešiť nespokojnosť so vzhľadom svojho tela chudnutím, zdvíhaním činiek alebo nekonečnými „brušákmi“. Tento prístup k nájdeniu šťastia býva často neúčinný. Nespokojnosť s vlastným vzhľadom obvykle len zakrýva nízku sebaúctu a sebavedomie.

Keď vezmeme do úvahy, že približne štvrtina sebaúcty je nejakým spôsobom spojená s naším vzhľadom, nemôžeme byť sami so sebou spokojní, ak nemáme radi svoje telo a nepáči sa nám to, ako vyzeráme. Problém s váhou je často problémom sebaúcty. Najlepším spôsobom, ako tieto problémy vyriešiť, je byť vďačný za svoje telo a prijímať ho také, aké je. Postavu je možné čiastočne zmeniť, ale nemožno ju úplne prebudovať, pokiaľ za to nezaplatíte príliš vysokú cenu vo forme reštriktívnych diét a nutkavého cvičenia po celý život.

Ak nie ste spokojní s tým, ako vyzeráte, pokúste sa obzrieť do minulosti a zistiť, kedy vás prvýkrát napadlo, že s vašim vzhľadom nie je niečo v poriadku. Možno to bol jeden z rodičov, ktorý povedal, že nové šaty vám pristanú, ale keby ste zhodili pár kíl, boli by ste ešte krajšie. Alebo vás súrodenec trápil poznámkami o hrubých stehnách. Potom vykonajte nasledujúce kroky, ktoré vám pomôžu zmieriť sa so sebou a mať sa radi takí, akí ste: Premenujte si pre seba telesné partie, ktoré nemáte radi (napríklad „hnusný pupok“ na láskavé „guľaté bruško“). Zistite, ktoré časti svojho tela máte radi. Zvyšujte svoju sebadôveru tým, že budete pozitívne zdôrazňovať tie časti tela, ktoré považujete za atraktívne. Pokiaľ trpíte úzkostlivými obavami o svoj vzhľad, dovoľte si žiť zdravšie. Keď v sebe budete živiť stále len negativizmus, nikam sa nedostanete. Radšej buďte vďační za všetky dobré veci, ktoré pre vás vaše telo robí. Umožňuje vám jazdiť na bicykli, zdvíhať činky v posilňovni a užívať si život. Ako by ste mohli športovať bez svojho tela? Zdravé telo má rôzne tvary a veľkosti, môže byť aj celkom veľké, ale napriek tomu fit.

Ak chcete začať zlepšovať vzťah k svojmu telu, zatvorte oči a predstavte si, že máte telo, po ktorom túžite. Vizualizujte si sebaistý postoj, slovný prejav a reč tela, ktoré by ste používali. Potom otvorte oči a chovajte sa tak, ako by ste to všetko už mali. S trochou tréningu zistíte, že vzhľad je len tenká vrstva kože na povrchu a že vaša skutočná hodnota spočíva v zmysluplných vzťahoch, ktoré máte so svojou rodinou a priateľmi. Časom nazbierate dosť odvahy čeliť aj desivým situáciám. Pôjdete si napríklad zaplávať do bazéna a budete pritom úplne v pokoji.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 08:33