Význam socializácie v súvislosti so športovými aktivitami
StoryEditor

Význam socializácie v súvislosti so športovými aktivitami

25.01.2023, 11:50

Hovoríme hlavne o kategórii detí a mládeže, teda veku, kedy sa rozhodujúcou mierou vytvárajú, modelujú a upevňujú hodnotové orientácie jedinca. Teda aj vzťah k pohybovým aktivitám, chápanie hodnoty voľného času, zmysel tvorivej činnosti a určite aj utváranie stravovacích návykov.

Niet pochýb o tom, že je to práve bezprostrednosť primárnej skupiny rodiny, ktorá buduje základy vzťahu k športovo-pohybovým aktivitám. Učitelia a pedagógovia potom môžu hrať skôr ako iniciačnú úlohu „iba“ podpornú úlohu. A prirodzene sa môžu podieľať na rozhodujúcom momente výberu špecializovaných športových aktivít tam, kde rodina vybudovala dobré základy pozitívneho vzťahu k fyzickej aktivite a cvičeniu. Nesmieme zabúdať aj na výchovno-socializačný potenciál, ktorý škola ponúka v podpore aktívnych foriem dopravy tam, kde je bezpečné, ekomomické a zdraviu prospešné dochádzať napríklad do školy na bicykli či kolieskových korčuliach. Verme, že aj naše školy ocenia blahodarné účinky aktívneho využitia prestávok hernými činnosťami na školskom dvore.

Významnú úlohu v iniciácii a podpore športovania majú športové kluby a organizácie

Tu sa ponúka rad odporúčaní, smerujúci k systematickej podpore trvalo praktizovaných pohybových aktivít:

1. Rozvíjať členskú stratégiu tak, aby umožňovala športovanie aj vyložene nesúťažným typom.

2. Utvárať špecifický profil športového klubu s ohľadom na vyváženosť elitného súťažného športu a rekreačných voľnočasových športovo pohybových aktivít.

3. Zvyšovať úroveň trénerskej práce s dôrazom na pedagogický cit pre dané sociálne prostredie.

4. Klásť dôraz na prírodné „outdoorové“ prostredie ako základ masového prevádzkovania voľnočasového športu.

5. Zaistiť zvyšovanie vzdelanostnej úrovne a pedagogických kompetencií trénerov poloprofesionálnych a profesionálnych športových klubov.

Za obezitou stoja často nejasnosti

Hoci základné predpoklady obezity sú viac-menej známe, nesmieme zabúdať na kumulatívne účinky genézy nadváhy a obezity v kontexte individuálnych dispozícií miesta, situácie a času. Pritom nie je tajomstvom, že niektoré príčiny či skôr súhry príčin obezity zostávajú stále skôr nejasné či dokonca skryté. Sedavý spôsob života je veľkým aktuálnym rizikovým faktorom súčasnej spoločnosti. Intervencia smerom k preventívnym opatreniam sedavého spôsobu života tak nutne musí byť súčasťou modernej spoločnosti. Stále silnejšie si však treba uvedomovať, že iba človek, ktorý si váži sám seba, je ochotný prevziať zodpovednosť za svoj zdravotný stav, je pripravený zmeniť svoj denný režim cestou aktívneho pohybu. A to s vedomím, že optimalizácia pohybovej aktívnosti významne ovplyvňuje prevenciu celého radu civilizačných ochorení.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 20:19