Ženy spaľujú tuky už pri ľahkom cvičení
StoryEditor

Ženy spaľujú tuky už pri ľahkom cvičení

20.02.2023, 09:27

Nenáročným pohybom môžete spáliť neobmedzené množstvo kalórií. Pritom sa nemusíte vzdať čokolády ani pohára vína. Máte vnútornú silu, vďaka ktorej dokážete prevziať zodpovednosť za príjem jedla aj tréning. Buďte však trpezlivá, nahromadiť tuk vám trvalo roky, preto sa ho musíte zbavovať postupne. K jedlu a cvičeniu si postupne vytvoríte dobrý vzťah.

Prísne diéty nemajú požadovaný účinok

Cvičenie sa dá vykonávať v kratších blokoch zaradených aj do náročných dní bez toho, aby vám prinášalo akékoľvek problémy. Nemusíte sa stať členkou žiadneho klubu, najímať si osobného trénera, zapisovať sa do kurzov chudnutia alebo si kupovať drahé jedlo a športové vybavenie. Jedlo je vašim priateľom, keď viete správne riadiť jeho príjem. Pokiaľ do svojho dňa vhodne zakomponujete cvičenie aj jedlo, budete po celý deň fyzicky i psychicky vitálnejšia. Časté jedenie a dlhšie prechádzky urobia z vášho metabolizmu „pec na spaľovanie tukov“, ktorá bude pracovať vo dne v noci. Keď budete cvičiť so správnou intenzitou, tak sa telo, myseľ a duch prepoja a poskytnú vám pocit veľkého uspokojenia. Akonáhle dosiahnete správnu rovnováhu, nebudete už chcieť vynechať ani jeden tréning. Pocit  úspechu a kontroly pre vás bude dôležitejší, ako zlepšenie telesných tvarov alebo zníženie váhy. Pri správnom tempe a pravidelnosti si budete tieto príjemné pocity pri cvičení a po ňom naozaj užívať. Mnohé ženy, ktoré cvičeniu „prepadli“, našli psychickú silu pre ďalšie pozitívne zmeny vo svojom živote.

Cvičenie funguje ako výrazná vzpruha

Dochádza pri ňom k okamžitému uvoľneniu stresu, regulujete si ho sama a nemusíte sa teda na nič vyhovárať. Vďaka cvičeniu sa budete cítiť lepšie a budete mať viac energie na to, aby ste si život skutočne užívali. Keď budete chôdzu alebo beh postupne predlžovať, vytrénujete si tisíce svalových buniek na spaľovanie väčšieho množstva tukov, a to nielen pri cvičení. Akonáhle si na to bunky zvyknú, budú spaľovať viac tukov, aj keď budete len sedieť alebo dokonca spať! Robte viac krokov každý deň. Kúpte si krokomer a zvyšujte počet krokov, ktoré za deň nachodíte. Keď sa cez deň venujete bežným aktivitám, využite „mŕtvy čas“, kedy len sedíte, a zaraďte do neho päť až desaťminútové bloky chôdza. Kroky, ktoré urobíte navyše (v blokoch po 500 až 2000 krokoch), vám nezvýšia chuť do jedla, zato vďaka nim budete spaľovať tuky po celý deň.

Primárne myslite na spaľovanie tukov, nie na chudnutie

Napriek tomu, že osobná váha je dôležitý prístroj, nemôžete byť posadnutá každodenným meraním zmien hmotnosti. Kolísanie objemu vody vo vašom tele spôsobí, že jeden deň budete vážiť viac a druhý zase menej. Postupnými úpravami pomeru denného objemu vynaloženej námahy voči príjmu jedla začnete tento proces riadiť pomocou skutočného spaľovania tukov. Aj keď hmotnosť zmeraná na váhe bude kolísať, bude celkový objem tukov vo vašom tele klesať, hoci denné hlásenie vašej váhy môže niekedy vykazovať hmotnosť vyššiu. Svalová hmota, ktorá sa pri cvičení pravidelne zapája, váži viac ako zodpovedajúca hmota netrénovaných svalových vlákien. Keď ženy začínajú cvičiť, často u nich dôjde k miernemu zvýšeniu váhy, pretože svaly sa na to mnohými spôsobmi adaptujú. Potrebujú dodatočné zásoby energie ako palivo, viac vody na ochladzovanie a spracovanie energie a zvýšený objem krvi, ktorá dodáva do svalov kyslík a odvádza odpadové produkty. Svaly sa premieňajú na vytrénované svaly, ktoré dokážu spáliť veľa tukov s menšou únavou, než na akú ste doteraz bola zvyknutá.

01 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 02 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 08:16