Váš výkon nezávisí iba od nabehaných kilometrov
StoryEditor

Váš výkon nezávisí iba od nabehaných kilometrov

07.07.2023, 09:03

Bežecké telo, to nie sú len svaly, šľachy, úpony, kĺby, kosti, srdce a pľúca, ale aj žalúdok, pečeň, črevá, pokožka, cievy, imunitný systém, lymfatický systém, nervový systém. Často, keď nás niekde pichne či zabolí, začneme hľadať príčinu v preťažení pohybového aparátu a vôbec nám nenapadne, že sme mohli preťažiť úplne niečo iné alebo sa len zle vyspať.

Pohybový aparát

Aby bol pohyb bežca taký, ako má byť, musí sa doň zapojiť skoro 150 kĺbov, fungujúcich ako páka, tlmič či pánt a to v súčinnosti s 200 kosťami a množstvom svalov. Pokiaľ ide o kĺby, tak si predstavte, že chrupavky v nich majú funkciu tlmiča a sú závislé od toho, že sa človek hýbe. Pod tlakom sa totiž tkanivo chrupavky stláča, pri odľahčení zase dvíha. Tlak a odľahčenie pôsobí ako čerpadlo – privádza k chrupavke živiny a likviduje to, čo sa nespotrebuje (produkty metabolizmu a poškodené či opotrebované bunky). Vďaka tomu sa kĺbový maz tvorí a optimálne rozdeľuje. Preto je také dôležité sa hýbať! Len pohybom sa zaťažovaný kĺb patrične prekrvuje, zásobuje živinami a vytvára dostatok kĺbového mazu. Pohybový aparát okrem pravidelného pohybu potešíte plnohodnotnou vyváženou stravou, minimom stresu, dostatočným spánkom a častým pobytom na slnku a čerstvom vzduchu. Dostatočným príjmom tekutín (optimálna je voda, zriedené ovocné šťavy, zeleninové šťavy, bylinkové čaje). Raz ročne (najlepšie na jar) očistnou kúrou.

Pľúca

Viete, ako pomôžete regenerácii pľúc? No tým, že prestanete dýchať, určite nie, ale napríklad tým, že budete dostatočne piť. Čo má spoločného pitný režim s pľúcami? Dostatočným príjmom tekutín sa postaráte o to, že vami vdychovaný vzduch sa zvlhčí, tým udržíte vlhké sliznice dýchacích ciest a tým sa ochránite pred vzniknutím možnej infekcie, pretože vlhká sliznica dýchacích ciest bráni bacilom na ich preniknutie do tela. Poznáte príslovie: „To chce pokoj a nohy v teple“? Tak vedzte, že to neplatí len na vašu psychiku, ale dokonca aj vaše pľúca ocenia, keď budete mať nohy v teple. Mnohí z vás už teraz určite kýchajú, pretože na toto zabudli a prechladli od nôh, že? Vaším pľúcam neprospejú naproti tomu cigarety, rôzne alergény, antibiotiká, ozón alebo príliš suchý vzduch. Čo im však prospeje veľmi je spev, potrénujete ním dýchacie svaly a bránicu. Takže, pokiaľ vám nejde dýchanie, začnite spievať, uvoľníte sa tým a pomôže to aj vášmu behu, pretože vás naučí správne dýchať.

Srdce

Všetky orgány, všetky bunky ľudského tela sú závislé na neustálom prúdení krvi. O to sa stará srdce. Čo pozitívne ovplyvní a poteší vaše srdce a krvný obeh? Spánok. Tak ten je vôbec najdôležitejší. Viem, z hľadiska naháňania času sa vám to zdá ako strata času, ale verte, že spánok ničím nenahradíte. Pravidelný pohyb zameraný skôr vytrvalostne ako na intenzitu, ľahká strava (veľa zeleniny, kvalitné rastlinné oleje, ryby, ovocie, syry), pozitívny prístup k životu. Toto už určite dobre viete, ale viete napríklad, že ak máte nižší tlak, mali by ste sa vyhýbať dlhému státiu na mieste? Keď už vás to stretne, tak sa snažiť aspoň prešľapovať z nohy na nohu, mali by ste častejšie chodiť po špičkách, veľa piť a dostatočne soliť? Naopak, pokiaľ máte tlak vyšší, tak vám pomôže, keď zapracujete na odstránení stresových faktorov, budete častejšie relaxovať, behať vo voľnom tempe, cvičiť jogu, chodiť na prechádzky do prírody, pretože spolupôsobenie slnečných lúčov a pohybu má pozitívny vplyv na reguláciu nášho tlaku.

Cievy

Behanie v daždi, v rose, v rannom, podvečernom či nočnom chlade v kombinácii s teplou saunou či inými, napríklad aj príjemnejšími podnetmi, pri ktorých sa vám rozprúdi krv, sú výbornými prírodnými prostriedkami a cestami ku skvelému stavu vašich ciev. Ale nielen ich. Striedaním studených a teplých podnetov trénujete aj krvný obeh, vegetatívny nervový systém a v neposlednom rade aj imunitný systém. Prečo tomu tak je a ako k tomu dochádza? Teplo totiž spôsobuje rozšírenie ciev, tým podporuje celkové prekrvenie tela a uvoľňuje napätie vo svaloch. Väčšie prekrvenie povzbudzuje látkovú výmenu buniek, redukuje produkciu stresových hormónov a prospieva psychike. Naopak, v chlade sa cievy sťahujú, látková výmena sa spomaľuje, svaly sa napínajú. Celé to funguje tak, že po krátkom podráždení chladom a následnom zahriatí sa cievy rozšíria, svaly uvoľnia a vy potom vnímate v danej oblasti dlhšiu dobu príjemné uvoľnenie a teplo. A teraz si spomeňte, ako sa máte obliekať na beh. Má to byť tak, aby ste pri výbehu cítili mierny chlad. Chlad spôsobuje, že sa cítite na začiatku trošku stuhnutý (svaly sú napnuté), po krátkom čase vám začne v tele prúdiť krv, zahrejete sa a je vám náhle skoro ako v raji, bez ohľadu na to, či prší, je hmla či padá sneh. Aj preto neexistuje zlé počasie, ale len zle oblečený človek.

Žalúdok a trávenie

Jesť za behu vám veľmi nepomôže, takže až si vo svojom diári budete plánovať, čo ktorý deň musíte urobiť, napíšte si tam aj raňajky, obed, večera a na každé to jedlo si tam nechajte aspoň pol hodiny. Keď jedlo len tak zhltnete počas dňa, medzi prácou, tak si zarábate na žalúdočné vredy a nielen to. Keď jedlo poriadne rozhryziete, premiešate sa slinami obsahujúce tráviace enzýmy, nebudete potrebovať Wobenzym, pretože enzým amyláza hneď v ústach premení sacharidy na cukry. Hlavne však enzýmy v slinách sa vysporiadajú s mikróbmi obsiahnutými v jedle. So zvyšnými choroboplodnými zárodkami si potom poradia žalúdočné šťavy. Žalúdočné šťavy okrem toho, že sa vysporiadajú s choroboplodnými zárodkami, aktivujú tvorbu železa a vitamínu B12, ktoré sú nevyhnutné pre krvotvorbu a pomáhajú štiepiť bielkoviny a trávenie tukov. Natrávená potrava zostáva v žalúdku 1 – 7 hodín, podľa toho, čo sme zjedli. Žalúdku a tráviacemu systému uľahčíte ich prácu, keď budete prijímať plnohodnotnú, vitálnu stravu. Jednoducho žiadne náhrady, ale len skutočné potraviny. Na jedlo si urobíte dosť času. Nebudete sa prejedať. Nebudete fajčiť a piť alkohol. Nebudete v sebe „dusiť” smútok, ale naopak sa ho budete snažiť spracovať, aktívne sa s ním vysporiadať. Budete sa pravidelne hýbať, pohyb - chôdza, beh, poskoky pomáhajú pohybu prijatej stravy vašim tráviacim ústrojenstvom až do konečníka a von z tela.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
29. apríl 2024 04:11