Umenie odpočívať a význam spánku
StoryEditor

Umenie odpočívať a význam spánku

27.11.2023, 11:25

Pokiaľ sa naučíte rovnako citlivo reagovať na signály svojho tela, ako reagujete na to, čo sa deje okolo vás, budete mať vyhrané. Pokiaľ nie, potom telo má pre túto príležitosť na vás prichystaný jeden stav, ktorý v žiadnom prípade nemôžete nepostrehnúť.

Únava nás chráni pred vyčerpaním

Neplatí to len pre prípady, keď budete vykonávať niektorú z pohybových aktivít, ale vo všeobecnosti v živote vôbec. Je lepšie včas pribrzdiť a ísť chvíľu krokom, zvážiť si starostlivo ďalší postup, než zbytočne hazardovať a myslieť si, že vás nič nezlomí Vo chvíli, keď vám vlastný organizmus vypovie službu z toho dôvodu, že ste predtým nereagovali na signály SOS, ktoré vám posielal, už je väčšinou neskoro. Treba si uvedomiť, že únava slúži nášmu telu na to, aby si zabezpečilo dostatok energie pre činnosť srdca, mozgu, svalov, všetkých vnútorných orgánov (bazálny metabolizmus). Teda všetkých orgánov, ktoré potrebujete pre svoj život a svoju prácu. Tiež si to treba uvedomiť najmä vo chvíli, keď budete v dôsledku únavy siahať po liekoch, aby ste únavu potlačili či zahnali. To je totiž najrýchlejší spôsob, ako si „zarobiť“ naozaj na poriadny problém.

Príčiny vzniku a prejavy únavy

Je to vyčerpanie energetických rezerv, nahromadenie odpadových látok, metabolické zmeny v tkanivách (napr. vyčerpanie zásob vápnika vo svaloch), či zmeny v nervovom systéme. Únavu je takmer vždy možné odstrániť dostatočne dlhým odpočinkom, pretože organizmus má veľkú schopnosť regenerácie. Trvanie regenerácie je však možné skrátiť využitím ďalších prirodzených mechanizmov, ako je dostatok kvalitného spánku, zodpovedajúca výživa, dostatok vhodných tekutín a aktívny pohyb.

Na regeneráciu je najlepší spánok

Poznáme z histórie veľa príkladov, že rôzni ľudia si tak dlho ukrajovali zo spánku, až už nemohli vôbec zaspať. Jednoducho naše telo spánok potrebuje, aby malo aspoň minimálnu energiu na všetky životne dôležité funkcie. Ak nebudete venovať v rámci svojho života dostatočnú pozornosť spánku, tak môžete trénovať ako šialení, ale výsledok sa minie účinkom. V spánku naše telo najlepšie regeneruje. Vrcholoví športovci to veľmi dobre vedia, takže zaraďujú spánok aj medzi jednotlivé denné fázy tréningu. Aká kvalita vášho spánku bude, o tom rozhoduje napríklad aj obyčajný vankúš a matrac, na ktorom ležíte. Matrac by mal byť pevný, nemusí byť ale ako doska, takže by mal byť aj patrične pružný. Určite sa oplatí zájsť do štúdia pre zdravý spánok a zistiť tam, aký typ matraca je pre nás najvhodnejší. Pokiaľ ide o vankúš, tak zaujímavú a pre niekoho lepšou voľbou, než klasický (je jedno či vypchatý perím alebo dutým vláknom) je ergonomicky tvarovaný vankúš, ktorý podoprie vašu hlavu tak, aby ste si pri spánku nekrivili chrbticu. Pokiaľ ide o teplotu, tak rozhodne by ste nemali mať tam, kde spíte, prekúrené (ideálna je teplota okolo 18 stupňov Celzia). A pred tým, než si ľahnete, je dobré si aj poriadne vyvetrať, aby ste mali na noc zaistené dostatok čerstvého vzduchu. Váš spánok by nemal trvať menej ako šesť hodín, ideálnych je osem a pokiaľ ste naozaj v tvrdom tréningu, tak deväť až desať hodín denne. Určite nemusím pripomínať, že za každých 10 kilometrov odbehnutých navyše v tréningu by ste si mali pridať hodinu spánku. Spánok je dôležitý a nielen pre bežcov či bežkyne (mimochodom ženám sa odporúča spať o hodinu viac ako mužom) z toho dôvodu, že sa v ňom uvoľníte (vypnete stresové faktory), takže si odpočinie aj vaša psychika. V spánku tiež vaše telo opravuje, čo sa počas dňa pokazilo (rôzne mikrotrhlinky vo svaloch, úponoch…), buduje (nové bunky), dopĺňajú sa zásoby (energie, minerálov, stopových prvkov), čistia (vyplavujú sa z tela všetky odpady, či už vaše vlastné mŕtve alebo poškodené bunky, alebo to, čo tam nepatrí (vírusy, baktérie). Ako vidíte, vaše telo sa v spánku nijako nefláka, ale zodpovedne „maká“, aby bolo ráno pripravené na všetko, čo mu v ten deň zase naložíte. Takže ak si spánok skracujete, nenadávajte potom na to, že vám stále niečo je. Je to dôsledok toho, že ste neposkytli telu čas na odpočinok a regeneráciu. Majte na pamäti, že všetky uvedené procesy vyžadujú čas, telo ich nevie urýchliť, tak ak chcete byť zdraví a chcete, aby vám vaša forma utešene rástla smerom k pretekom, ktoré ste si vybrali ako tie hlavné, tak si do tréningového plánu nezabudnite napísať aj spánok (6 – 10 hodín).

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
29. apríl 2024 00:38