Výživové odporúčania
StoryEditor

Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie

10.04.2024, 12:02

Nikdy však nemôžu platiť absolútne. Určite pre každého z nás existuje na každý deň ideálny pomer jednotlivých živín, a to ako základných, ako sú bielkoviny, sacharidy a tuky, tak aj vitamínov a minerálnych látok. Našťastie je náš organizmus prispôsobený aj na to, aby sme sa nemuseli žiadnymi zložitými výpočtami zaoberať a trápiť. Často sa ľudia pýtajú, koľko teda majú jesť, keď im podľa rôznych vzorcov vychádzajú rôzne hodnoty a oni skrátka a dobre nevedia, čím sa majú riadiť.

Nesmieme zabúdať dôverovať aj svojmu telu

To nám dáva pocitom hladu a sýtosti najavo, či sme toho už zjedli dosť alebo naopak málo a zároveň sa vyrovná s tým, že raz máme niečoho viac a inokedy zase menej. Pokiaľ všetko funguje, ako má a pokiaľ svoje telo „nepreučíme“, skutočne môže stačiť ho trochu počúvať, aby sme mali dostatok všetkých živín. Bohužiaľ nám to však okolité prostredie hocikedy neuľahčuje – iste viete, aké je ťažké zjesť len malú porciu jedla, keď ste pozvaní na bohatý raut. Niekto si zase vytvorí návyk zajedať svoje úspechy či strasti, iný je zvyknutý jesť pri televízii a ani nevnímať, že už zjedol dosť, niekto sa pravidelne nechá zlákať vôňou čerstvo upečeného koláča, keď ide večer z práce okolo pekárne. To všetko sú situácie, s ktorými sa musíme popasovať, aby sme vo výžive dosiahli určitú rovnováhu. A aké sú mechanizmy nášho tela, keď sa nám snažia povedať, koľko toho máme zjesť? Chuť na jedlo prichádza vtedy, keď je zvýšená potreba energie, keď je časť našich telesných energetických zásob spotrebovaná alebo po predchádzajúcej redukcii hmotnosti. Príjem potravy je však komplexný proces a je ovplyvnený tiež biologickými aspektmi a naučenými návykmi, neexistuje preto iba jednoduché prepínanie medzi hladom a sýtosťou. Existujú dva stavy, pri ktorých je stimulovaný príjem potravy – hlad a chuť. Hlad odráža priamy dopyt nášho tela po energii alebo jednotlivých živinách. Chuť je pocit, ktorý nastáva väčšinou na základe kognitívneho stimulu, teda toho, že sa nám potravina páči, vonia nám, má príjemnú textúru alebo nám v minulosti priniesla príjemné pocity. Tiež ukončenie príjmu potravy nastáva v dvoch prípadoch, a to pri plnosti alebo sýtosti. Plnosť je fyzický pocit, ktorý ukončí príjem potravy. Sýtosť je metabolická odpoveď, ktorá nastane pri dostatku energie alebo živín a značí chýbajúcu potrebu pokračovať v jedle alebo začítať jesť jedlo nové. Tento pocit sa dá samozrejme prekonať – takže ak signál neuposlúchneme, zjeme toho viac, než naše telo skutočne potrebuje. Rozhodnutie, či začať alebo prestať jesť, vzniká primárne na základe podnetov z tráviaceho traktu. Príjem potravy ovplyvňuje tiež zvýšená koncentrácia určitých látok v krvi, predovšetkým voľných mastných kyselín, aminokyselín a glukózy, ktoré oznamujú, že začala absorpcia.

Prečo je toľko obéznych ľudí a prečo existujú choroby ako poruchy príjmu potravy?

V tomto ohľade ovplyvňuje naše okolie, ideály krásy, lákavý marketing výrobcov sladkostí, starostlivý výber ochucujúcich prípravkov, ktoré používajú fastfoody, aby nám jedlo čo najviac chutilo a mnohé ďalšie faktory. Ale samotné uvedomenie si, čo všetko nás v tomto smere môže ovplyvňovať, je skvelý začiatok cesty k tomu, aby sme sa naučili lepšie vnímať skutočné potreby svojho tela.

01 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord 02 - Modified: 2024-04-08 13:30:23 - Feat.: - Title: V maratóne na ČSOB BAM triumfy Poliaka Koseka a Chorvátky Šustičovej, Rusina obhájil polmaratónsky titul majstra SR 03 - Modified: 2024-04-08 13:25:13 - Feat.: - Title: Peter Ďurec ôsmy z Európanov na polmaratóne v Berlíne 04 - Modified: 2024-04-05 12:33:54 - Feat.: - Title: Predchádzajte nepríjemnému poraneniu členkov 05 - Modified: 2024-04-05 12:27:55 - Feat.: - Title: Beh sa na 90% odohráva v hlave
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
10. apríl 2024 12:02