Začiatočníci
StoryEditor

Začiatočníci, nemýľte si beh so šprintom

23.05.2024, 09:54

Nevybiehajte na svoju prvú bežeckú trasu najvyšším možným tempom, akého ste momentálne schopný. Výsledok poznáme všetci - stačí niekoľko málo minút, niekomu dokonca niekoľko málo sekúnd a končíme v hlbokom predklone a hľadáme pľúca na chodníku, pretože naše pľúca to nedali a to napriek tomu, že srdce v tú chvíľu bije v najvyššom možnom rytme, ktorého je schopné.

V bežnom živote podobný pocit tiež dobre poznáme

Väčšinou ho zažívame vo chvíli, keď sme vystavení nadmernému stresu a my máme pocit neskutočne silného tlaku, ktorý nám zviera všetky vnútornosti. Máme pocit, že sa nemôžeme nadýchnuť a to našej situáciu ešte viac zhoršuje. Najúčinnejšie nám v tejto chvíli pomôže, keď sa zameriame na svoj dych a silou vôle sa niekoľkokrát zhlboka nadýchneme. Ak začínate behať (začiatočníci), ak začínate svoj tréning (nemusí byť len bežecký), rozdýchajte najskôr svoje pľúca, aby boli po celý tréning, po celý závod, po celú dobu cvičenia schopné zásobiť všetky bunky vášho tela kyslíkom. Na začiatku tréningu bežte (choďte) tak, aby ste sa nezadychčali, aby ste zvolené tempo boli schopní v pohode udýchať. Ak sa toto naučíte, tak dosiahnete to, že v tréningu (v práci) budete schopní podávať vysoké výkony, bez toho by to pre vás znamenalo stres. Naučiť sa riadiť svoj život podľa svojho dychu sa oplatí a na rozdiel od drahých meračov pulzovej frekvencie vás to nič nestojí. Dych, teda lepšie povedané dostatok kyslíka v tele, je tým faktorom, ktorý nás všetkých limituje, a to nielen pri behaní, plávaní, cyklistike, ale aj v ďalších športoch. Bežte pomaly a behajte tak, aby to boli schopní svoje tempo v pohode udýchať. Pretože keď už sa rozdýchate, naplníte svoje telo dostatočne kyslíkom a v tele sa vám rozbehnú všetky funkcie, ktoré kyslík využívajú na to, aby mohli bežať.

VO2 max je maximálne množstvo kyslíka, ktoré je telo schopné v danom okamihu spracovať

Ak chcete zvýšiť svoju výkonnosť, musíte zvýšiť jeho hodnotu. K tomu sa teda ponúka otázka: Ako má vyzerať tréning bežeckého začiatočníka, aby zvýšil hodnotu svojho VO2 max? Začiatočník môže tento cieľ dosiahnuť veľmi jednoducho iba zvýšením svojich tréningových objemov. Už počas ôsmich týždňov môže s týždenným tréningovým objemom 25 - 30 kilometrov, pri voľnom tempe, zvýšiť svoju VO2 max o 10 - 25%. Podmienkou je, aby jeho pulzová frekvencia nepresahovala hodnotu 80% TF max. Čo znamená behať pomaly. Aj napriek tomu sa bude vaša výkonnosť, ako vyššie uvedené, zvyšovať. VO2 max vám krásne stúpa a to iba zvyšovaním týždenných kilometrov, zo 40 na 70 - 80, až po hranicu cca 100 kilometrov a zrazu sa zastaví. Iba ďalšie zvyšovanie objemov už nemá žiadny efekt. Aby sa vaša výkonnosť (VO2 max) zvyšovala, je potrebné, aby ste občas trénovali aj anaeróbne. To znamená behať vo vyššom tempe (na vyšších pulzových frekvenciách). Tempo tréningy dokážu dostať váš kardiovaskulárny systém a dýchacie cesty až na ich hranice. Pri tom sú aktivované rýchle svalové vlákna, v ktorých prebiehajú metabolické procesy, v rámci ktorých je uvoľňovaná potrebná energia pre vysoké tempo. To prinúti vaše telo na to, aby bolo schopné prijímať väčšie množstvo kyslíka.

Nevkladajte do behu hneď všetku svoju energiu

Bežecký tréning, ale vlastne každý tréning vytrvalostných disciplín je o tom byť schopný bežať čo najrýchlejšie, dobehnúť čo najďalej a s čo najmenšou námahou. Prečo zakaždým, keď sa rozbehne, musím bežať desať či pätnásť minút, než sa mi začne bežať dobre? Prečo, hoci už behám niekoľko mesiacov, niekoľko rokov, nie som schopný ubehnúť viac, ako keď som s behaním začal? Kedy konečne dosiahnem ten krásny pocit a ja sa pri behu budem vznášať hlavou v oblakoch a nebudem len stále pripútaný pevne nohami na zemi, pričom čím dlhšie bežím, tým viac pociťujem zemskú ťarchu, teda presnejšie, tým viac mi tuhnú nohy, ruky, celý človek? Je prekvapujúce, že deväťdesiat percent tých, ktorí začnú behať, začne behať práve týmto spôsobom. Jediným možným vysvetlením je to, že si myslia, že čím rýchlejšie budú behať, tým skôr budú v dobrej fyzickej kondícii, tým skôr bude ich telo zodpovedať ich estetickým predstavám. Dámy budú iba zelené od zlosti, že to zase nie je to, čo chceli a ohnuté od toho, že ich telo nebude schopné znášať záťaž na ne vloženú. No a u pánov to bude ​​to isté, len s tým rozdielom, že sa kilá budú nerušene ďalej pribúdať, ich postava bude mať čím ďalej tým viac ďaleko do ich vysnívaného tvaru.

01 - Modified: 2024-06-13 08:25:24 - Feat.: - Title: ME 2024 v Ríme: Famózna Gabriela Gajanová získala striebro na osemstovke 02 - Modified: 2024-06-12 13:25:09 - Feat.: - Title: Prvý rok po pôrode zrejme nebudete tak štíhla alebo športová ako si prajete 03 - Modified: 2024-06-10 18:30:30 - Feat.: - Title: Daniela Ledecká prvý raz v kariére pod 56 sekúnd, v semifinále 400 m to stačilo na 20. miesto 04 - Modified: 2024-06-10 18:24:47 - Feat.: - Title: Skvelá Viktória Forster v semifinále 100 m prekážok predviedla 12,83: Splnilo sa mi, čo som si v kútiku duše želala. 05 - Modified: 2024-06-07 09:24:36 - Feat.: - Title: Vyladenie formy znamená v prenesenom význame dosiahnuť vrchol
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
15. jún 2024 02:10