Postupný návrat do tréningu po zranení
StoryEditor

Postupný návrat do tréningu po zranení, zabudnite na skratky

13.06.2023, 12:41

Rehabilitácia nie je šprint a tak treba k tomu pristupovať. Tento program vás môže nastaviť tak, aby ste boli celkovo silnejším bežcom. Pri behu len zriedka existuje kúzelná palička alebo nejaká rýchla výmena súčiastky, na ktorú sa môžete spoľahnúť a vytrhne vás z ťažkých situácií. Veľmi veľa sa však dá vyťažiť z tvrdej práce, ktorú ste vynaložili, a ktorá súvisí s rehabilitáciou a zotavením sa po úrazoch.

Ak budete robiť všetky malé veci (aj keď sa budú zdať únavné a nudné), zlepšíte sa

Treba sa takisto vedieť poučiť z chýb, ktorých ste sa v minulosti dopustili, a ktoré spôsobili zranenie. Stanete sa múdrejšími v tréningu, naučíte sa nové rutiny, trochu spomalíte a dokonca si môžete začať užívať nové krížové tréningy, ktoré môžete začleniť do svojho pravidelného rozvrhu. Dlhú rehabilitáciu je veľmi ťažké prijať a zmieriť sa s ňou. No zranení bežci, ktorí vytrvajú a rehabilitujú podľa pokynov odborníkov, získajú nový pohľad na tento šport a vrátia sa silnejší a odolnejší než kedykoľvek predtým.

Do tréningového procesu sa vrátite skôr, pokiaľ budete dodržiavať tieto pravidlá:

1. silový tréning

Je dôležité, aby bol rozdelený na dve časti - celotelový pilates/funkčný silový tréning na doplnenie tréningového programu a posilňovanie zranenej oblasti. To udrží myseľ a telo v pohybe a v sile, pokiaľ nebudete môcť namáhať miesto poranenia naplno.

- Rehabilitácia silou špecifickou pre povahu vášho zranenia (podľa pokynov fyzioterapeuta).

2. prechádzky

Začínajte chôdzou bez bolestí (30-45 minút), prechádzka alebo ľahký beh je vždy súčasťou návratu k bežeckému plánu

3. krížový tréning

Bicyklovanie, plávanie, pilates a pohodové prechádzky sú vynikajúcou formou naberania kondície na úplnom začiatku, čo vám pomôže pri tom, aby sa vaše zranenie náhle neobnovilo. Môžete si takto vybudovať dobré návyky pre budúce tréningové plány a stanú sa skvelým doplnkom akéhokoľvek bežeckého programu.

4. výživa, dobrý spánok a stres

Dobré zdravé palivo je kľúčové. Vaše telo dokáže dosiahnuť veľké veci, keď je oddýchnuté a správne vyživované. Existuje výskum výhod spánku na zotavenie, najmä pri hojení zranení. Tiež by ste mali vziať do úvahy dôležitosť stresu pre vašu systémovú pohodu a uprednostniť ho, aby ste sa pokúsili maximalizovať zvládanie zranení ako celok. Dýchacie techniky, hudba a meditácia by mohli byť niečo, čo by ste sa mohli pokúsiť začleniť do procesu návratu do tréningu.

01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 03 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 04 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 05 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
05. máj 2024 23:55