StoryEditor

Na ľahkú váhu

04.04.2012, 11:16
Nezhoduje sa vaša postava s vašimi predstavami? Zabudnite na majonézový šalát, rozlúčte sa s cukrovinkami a už sa radšej stravujte tak, aby vám nenaskakovali kilá a aby ste zároveň mali dostatok energie na šport.

Nezhoduje sa vaša postava s vašimi predstavami? Zabudnite na majonézový šalát, rozlúčte sa s cukrovinkami a už sa radšej stravujte tak, aby vám nenaskakovali kilá a aby ste zároveň mali dostatok energie na šport. Prinášame vám päť ľahkých výživných receptov ako inšpiráciu na jeden vzorne „prejedený“ deň.

Na raňajky

Vanilkový tvaroh s hroznom a hrozienkami (pre dve osoby)

20 dkg hrozna (biele i červené)

2 dkg hrozienok

10 dkg netučného tvarohu

2 lyžice kyslej smotany light

3 lyžice ovsených vločiek

1 lyžička citrónovej šťavy

1 lyžička cukru

1 lyžica masla

Príprava: Na rozpustenom masle opražte ovsené vločky spolu s lyžicou cukru. Umyté hrozno nakrájajte na polovičky a odstráňte jadierka. Smotanu a citrónovú šťavu vmiešajte do tvarohu, alebo vyšľahajte ručným šľahačom. Pridajte hrozno a hrozienka, potom zmesou naplňte misky a dajte schladiť do chladničky. Pri podávaní posypte opraženými vločkami.

 

Na desiatu


Domáce müsli s orechmi, ovocím a medom (pre dve osoby)

20 dkg ovsených vločiek

10 dkg rôznych orechov a mandlí

2 dkg kokosovej múčky alebo krájaného kokosu

2 kivi

1 pomaranč

½ žltého cukrového melóna

4 lyžice medu

Príprava: Kivi, pomaranč a dužinu cukrového melóna nakrájajte na malé kocky. Ovsené vločky nasucho opražte a pomiešajte s nakrájanými orechmi a kokosovou múčkou. Do misiek dajte na dno ovocie a navrch sypkú zmes. Každú porciu jemne pokvapkajte medom.

 

Na obed


Pestrá mäsová zmes so zeleninou (pre štyri osoby)

50 dkg zelenej mrazenej fazule

25 dkg cibule

25 dkg mrkvy

25 dkg hovädzej roštenky

35 dkg rajčín

125 ml zeleninového vývaru

saturejka

soľ, korenie

Príprava: Fazuľu nechajte rozmraziť. Cibuľu ošúpte a pokrájajte, umytú mrkvu nakrájajte na kolieska. Mäso nakrájajte na malé kocky a zmiešajte s fazuľou, cibuľou a mrkvou. Osoľte a okoreňte. Zmesou naplňte žiaruvzdornú misu, zalejte vývarom a 60 minút pečte na 200 stupňoch. Potom vmiešajte na malé kocky nakrájané rajčiny. Posypte rozdrvenou saturejkou a pečte ešte asi 30 minút. Podľa potreby podlievajte vodou.

 

Na olovrant


Žervé s reďkovkou (pre dve osoby)

25 dkg žervé (môžete ho spolovice nahradiť ľahkým syrom cottage bohatým na bielkoviny)

10 dkg kyslej smotany

zväzok pažítky

10 reďkoviek

ľubovoľné nasekané bylinky

soľ, korenie

Príprava: Krémový syr žervé rozmiešajte do hladka v miske s kyslou smotanou a korením. Umyté a nakrájané reďkovky vmieste do vzniknutej zmesi spolu s nasekanými bylinkami a pažítkou. Podávajte na tenkých plátkoch celozrnného chleba s kefírom alebo cmarom.

 

Na večeru

Jemný záhradný šalát (pre štyri osoby)

8 malých zemiakov

1 karfiol

1 brokolica

4 mrkvy

1 stopkový zeler

2 malé cukety (môžete ich nahradiť troma rajčinami alebo paprikami)

10 dkg mrazeného hrášku

zväzok pažítky

2 mladé cibuľky

2 – 3 lyžice octu

½ lyžičky horčice

8 lyžíc oleja

Príprava: Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte a vychladnuté nakrájajte na kolieska. Karfiol povarte vo vode a dbajte, aby nebol príliš mäkký. Ostatné druhy zeleniny je lepšie povariť v pare. Cibuľku a pažítku nakrájajte nadrobno a pomiešajte so zemiakmi a zeleninou. Zmiešajte ocot, soľ, korenie a horčicu, nakoniec všľahajte olej a všetko vmiešajte do šalátu. Šalát vložte do chladničky a konzumujte najskôr po pätnástich minútach, keď sa zálievka dobre vsiakne do všetkých ingrediencií.
 

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 03 - Modified: 2024-01-11 08:38:51 - Feat.: - Title: Pri odhadovaní svojich kalorických potrieb buďte čestní a presní 04 - Modified: 2023-12-21 11:00:34 - Feat.: - Title: Potraviny by sa nemali deliť na zdravé a nezdravé 05 - Modified: 2023-10-27 10:00:34 - Feat.: - Title: Ako najlepšie získate a udržíte si energiu?
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/trening, menuAlias = trening, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 17:49