Po ťažšom respiračnom ochorení sa vráťte k tréningu až po úplnom odznení príznakov
StoryEditor

Po ťažšom respiračnom ochorení sa vráťte k tréningu až po úplnom odznení príznakov

19.01.2023, 13:39

Existujú aj konzervatívnejšie názory, podľa ktorých by sa mala doba rekonvalescencie predĺžiť o každý deň ochorenia, v ktorom horúčka presiahla 38 stupňov.

Pri rozhodovaní, či pri akútnom respiračnom ochorení behať alebo nie, je treba brať do úvahy aj ďalší faktor, a síce riziko šírenia infekcie. Predovšetkým ak trénujete vo väčších kolektívoch, je rozumnejšie zostať po dobu infekcie v izolácii. Pri ľahších formách, ak postihnutý chodí do kolektívu, je potrebné dbať na dodržiavanie hygienických zásad, ako je používanie vreckovky pri kašľaní a kýchaní, časté umývanie rúk, používanie vlastnej fľaše s nápojom a vlastného uteráka. Preventívne je možné uvažovať o očkovaní proti chrípke. Hlavný problém účinku imunizácie pri chrípke spočíva v značnej variabilite jej pôvodcu. Účinná býva spravidla iba vakcína, pripravená s pomocou vírusu, ktorý pôsobí práve prebiehajúcej epidémii. Očkovanie starými vakcínami nechráni proti aktuálnemu vírusu, práve tak očkovanie aktuálne vakcínou nezaručuje imunitu do budúcnosti.

Ako sa brániť prechladnutiu?

Preventívne účinky má užívanie antioxidantov. U intenzívne trénujúcich vytrvalcov, kde po dlhodobej intenzívnej záťaži hrozí zhoršenie imunitných parametrov prakticky po každom tréningu, znižuje užívanie kombinácie vitamínu C, vitamínu E a betakaroténu významne výskyt respiračných infekcií v období náročného tréningu. Masívne dávky vitamínu C patria k veľmi používaným liečebným prostriedkom respiračných ochorení z prechladnutia. Treba však povedať, že ich skutočný účinok na samotný priebeh a trvanie ochorenia pri rozvinutej infekcii nebol preukázaný.

Čo robiť po skončení tréningu?

Ak vás v priebehu tréningu prekvapí dážď a dobiehate s mokrým oblečením a topánkami, tak sa snažte dobehnúť až domov bez toho, aby ste niekde zastavovali. Ak idete niekam na tréning autom, či nejakým dopravným prostriedkom a čaká vás potom cesta domov, zariaďte si to tak, aby ste sa na cestu mohli prezliecť a prezuť do suchého. Kým totiž bežíte, tak vám voda neublíži, vo chvíli keď ale zastavíte a začnete „chladnúť", tak je zle. Ak ste zvyknutí sa po dobehnutí pretiahnuť, nechajte si to až na doma, až budete pekne v suchu.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 02:29