Nebehať je rovnako dôležité ako samotný beh
StoryEditor

Nebehať je rovnako dôležité ako samotný beh

10.03.2023, 12:41

Dni oddychu pomôžu posilniť vaše telo, zbystriť pozornosť a oživiť ducha. Hlavným dôvodom je regenerácia a zotavenie. Zakaždým, keď beháte, vaše telo sa musí prispôsobiť, aby bolo silnejšie.

1. Vyhnete sa stresovým zlomeninám

Ak sa pokúšate vyhnúť sa zraneniu (to asi všetci), odpočinok je zásadný. Ak pobežíte dnes, zajtra a nasledujúci deň, nikdy nie je čas na úplnú regeneráciu. Nakoniec by ste mohli utrpieť až únavovú zlomeninu, ktorá by vám ukončila sezónu. Ak napríklad robíte v pondelok intervaly na tvrdej trati, v utorok by ste mali bežať ľahkým tempom. Aj keď sú vaše kosti v utorňajšom behu stále namáhané, náraz je oveľa menší ako tvrdá sila, ktorú absorbovali na trati, takže k úľave môže dôjsť. Kľúčom k regenerácii je nastaviť si správne tempo.

2. Pevné šľachy sú chránené

Šľachy sú spojivové tkanivá, ktoré držia sval a kosť, takže pri pohybe tela pracujú neustále. Ale krv sa k nim nedostane ľahko, takže ich obnova trvá dlhšie ako tkanivám, ktoré majú vyššiu vaskularitu (ako svaly). Ak tento čas nedostanú, neustále búšenie môže spôsobiť chronické poškodenie, ako je zápal z nadmerného používania.

3. Váš mozog má čas na uvoľnenie

Áno, beh je forma uvoľnenia stresu. Ale zakaždým, keď sa šnurujete, zvyšuje to hladinu stresového hormónu kortizolu vo vašom tele. Prečo? Telo nevie, či utekáš pred nebezpečenstvom, alebo či bežíš pre zábavu. To môže spôsobiť problémy s náladou, podráždenosť, problémy so spánkom a ďalšie zdravotné problémy, ak sú hladiny stresu chronicky vysoké.

4. Môžete tráviť viac času s rodinou a priateľmi

Zatiaľ čo oddychový deň má mnoho fyzických výhod, má tiež aj niekoľko duševných. Dni oddychu vám poskytnú drahocenný čas strávený s rodinou a priateľmi. Aj keď sú títo ľudia často našimi najväčšími fanúšikmi (niekedy dokonca aj našimi bežeckými partnermi), pravdepodobne ocenia tie chvíle, ktoré nebudú len o spoločnom behaní. Ak často behávate sami, stretávanie sa s inými vám môže poskytnúť cennú duševnú vzpruhu, najmä keď ste nervózni z veľkých pretekov alebo zúfalstva z nedávneho výkonu. Namiesto premýšľania o negatívnych veciach počas samostatného behu by ste sa mohli vydať na nenáročnú túru s priateľmi alebo si uvariť večeru s rodinou, pričom sa uistite, že svoju plnú pozornosť upriamite na ľudí a úlohu, ktorú máte. Keď budete nabudúce bežať, vaša myseľ bude svieža, vaši blízki budú vedieť, že vám na nich záleží a vy budete mať šťastnejšie spomienky, ktoré prevážia akékoľvek zlé pretekárske výsledky.

5. Môžete skúsiť novú aktivitu

Existuje určitá diskusia o tom, koľko odpočinku je potrebné v deň odpočinku. Zatiaľ čo niektorí bežci sú najzdravší, keď si úplne oddýchnu od cvičenia – vrátane krížového tréningu – iní uprednostňujú v dni oddychu iné než bežecké aktivity. Pokojná jazda na bicykli s malým nárazom je napríklad skvelým spôsobom, ako uvoľniť boľavé a unavené nohy. Jemnejšie cvičenia, ako je plávanie a joga, sú skvelou voľbou na oddychový deň, pretože vás pretiahnu, nútia ovládať dýchanie a posilňujú vaše kosti a svaly bez toho, aby ich príliš zaťažovali. Pre tých, ktorí sa najlepšie zotavia úplným zdržaním sa cvičenia, by mohli využiť deň na objavovanie nového koníčka alebo dohnanie projektu, ktorý zanedbávali. Beh zvykne zaberať veľa nášho voľného času - obzvlášť keď trénujeme na maratón - a bohužiaľ, keď tiež žonglujeme s pracovnými a rodinnými povinnosťami, ostatné činnosti sa stávajú bokom. Takže v deň odpočinku si prečítajte túto knihu. Napíšte tú esej. Zasaďte si tie veci na záhradu. Ak si doprajete nejaký čas od svojich trénerov, prospeje to vášmu telu i mysli.

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:55