Neprepáľte to, vaše telo vás rozhodne nepochváli
StoryEditor

Neprepáľte to, vaše telo vás rozhodne nepochváli

18.04.2023, 09:44

Väčšina z nás má stanovený cieľový počet kilometrov, ktoré chceme prejsť každý týždeň. Toto číslo sa môže pohybovať od 24 do 96 v závislosti od vašich cieľov a úrovne skúseností. „Šialený“ rekord je 838 kilometrov. Príliš veľa behania sa ale stáva nebezpečným a spôsobuje zdravotné komplikácie.

1. Únavové zlomeniny

Takéto komplikácie sa zvyčajne vyskytujú v dolných končatinách a chodidlách, keď nabeháte príliš veľa kilometrov v krátkom čase a sú spôsobené nadmerným opakovaným pôsobením sily na vaše kosti. Ak pociťujete citlivosť, opuch a bolesť v kosti, navštívte čo najskôr svojho lekára, pretože môže ísť o spomenutú únavovú zlomeninu.

2. Znížené hladiny červených krviniek

Červené krvinky prenášajú kyslík do celého tela. Ľudia, ktorí behajú na dlhé trate – ako napríklad ultramaratóny – môžu dostať niečo, čo sa nazýva hemolýza, pri ktorej opakované údery do nôh môžu spôsobiť prasknutie krvných buniek. Po dlhšom čase to môže spôsobiť anémiu alebo nízke množstvo červených krviniek v krvi. Ak je teda počet vašich červených krviniek nízky, do častí tela, ktoré ho potrebujú, neprúdi dostatok kyslíka.

3. Zvýšené hladiny svalového enzýmu

Keď vaše svaly počas cvičenia tvrdo pracujú, vedie to k ich poškodeniu. Keď ľudia urobia v nejakom tréningu oveľa viac, ako bežne robia, viac ich svalového produktu sa môže rozložiť a nastanú problémy. Ak sú vaše hladiny kreatínkinázy trochu vysoké, nie je to veľký problém a stane sa to napríklad, keď ste práve dokončili maratón. Ale ak je táto hladina výrazne vysoká, tak to treba riešiť. Keď sa vaše svaly poškodia tak, že sa narušia niektoré bunkové steny, tak vaše bunky uvoľnia do krvného obehu proteín nazývaný myoglobín, ktorý môže spôsobiť poškodenie alebo zlyhanie obličiek, srdcovú arytmiu a dokonca smrť.

4. Vyčerpanie a zhoršená regenerácia

Nedostatok odpočinku a veľká á únava môže viesť k neschopnosti udržať koordináciu, ľahšiemu zraneniu alebo chybám v rozhodovaní. Navyše nedostatkom spánku môže nastať inzulínová rezistencia, pri ktorej vaše telo nedokáže správne spracovať glukózu na energiu. To môže negatívne ovplyvniť váš výkon a zotavenie. Vaše telo potrebuje spať, aby sa mohlo zotaviť.

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 00:04