Ako jesť, keď je človek chorý?
StoryEditor

Ako jesť, keď je človek chorý?

23.08.2024, 12:19

Všetky všeobecné odporúčania pre príjem energie a jednotlivých živín sú zostavené pre zdravú populáciu a na to je vždy dobré pamätať. Často sa stretávame s tým, že sa niekto púšťa do porovnania všeobecných odporúčaní so stravou chorých a na základe štúdií vykonávaných na špecifických skupinách sa následne snaží preukázať nesprávnosť všeobecných výživových odporúčaní.

Príkladom je porovnávanie odporúčaní pre príjem sacharidov s výsledkami štúdií, ktoré sa zaoberajú diétou diabetikov

To, že bola nízko sacharidová diéta vyhodnotená ako pozitívna pre zlepšenie kompenzácie hladiny cukru v krvi u diabetikov nepreukazuje, že je nízko sacharidová diéta všeobecne vhodnejšia pre všetkých. Rôzne ochorenia ovplyvňujú metabolizmus jednotlivých živín a celkové nároky organizmu na príjem energie. Niektoré ochorenia spôsobujú problémy s metabolizmom určitých zložiek potravy, ktoré je preto nutné z jedálnička vyradiť. Veľakrát sa zároveň jedná o potraviny všeobecne zdravé. To je hlavný rozdiel medzi výživou zdravého a chorého, ktorý treba mať stále na pamäti. Konkrétnych ochorení a stavov, ktoré súvisia so špecifickými diétnymi postupmi je veľa, preto si tu uvedieme iba niekoľko základných typov a ich príkladov a spomenieme, aké sú hlavné zásady diéty.

Ide o diétne odporúčania, ktoré zabránia rýchlejšej progresii ochorenia a pridruženiu ďalších komplikácií

To možno samo o sebe vedie k o niečo bližšiemu pochopeniu nemocničnej stravy a nemocničných diét. Nebudeme detailne rozoberať problematiku chorobného stravovania, pretože je, samozrejme pravdou, že v nemocniciach je čo meniť. Súvisí to s problematickým financovaním, nedostatkom a nedostatočnou kvalifikovanosťou pracovných síl as ďalšími problémami, s ktorými sa systém nemocničného stravovania stretáva. Nepozeráme sa teraz na to, že strava často nevyzerá úplne vábne, cestoviny sú rozvarené a mäso tuhé, no pozrime sa na samotný systém diét, s ktorými nemocnica pracuje. Existuje jednotný systém liečebných diét, ktorý si každá nemocnica ľahko upraví a prispôsobí vlastným potrebám. Diétny systém zahŕňa rad diét, ktoré majú svoj názov a číselné označenie. Medzi tie najčastejšie používané patrí diéta šetriaca, racionálna, diéta s obmedzením tuku, diabetická. Ďalej existujú rôzne úpravy stravy, ktoré sa označujú ako tekutá, mletá, kašovitá a tak ďalej.

Každému pacientovi je určitá diéta pridelená a podľa nej následne dostáva svoje jedlá

Opäť pominieme fakt, že vyprážaný rezeň by v racionálnej diéte byť nemusel, ale pozrime sa na diéty so špecifickým obmedzením. Často zahŕňajú zákaz rôznych potravín, ktoré sú označované ako zdravé (strukoviny, orechy, celozrnné pečivo), a to z dôvodu zhoršeného trávenia a z rovnakého dôvodu aj obmedzenia v dochutení, vďaka ktorému potom pokrm môže byť neslaný a nevýrazný. Preto nie je vždy úplne na mieste kritizovať nemocnicu za to, že vášmu príbuznému naservírovala na raňajky biely toastový chlieb s džemom, pretože je možné, že práve vyžaduje ľahko stráviteľnú diétu s obmedzením vlákniny (a toastový chlieb je vďaka tomu, že je mäkší, v určitých stavoch lepšie stráviteľný), kombinovanú napríklad s obmedzením bielkovín, kvôli ktorému je k toastu zaradený džem namiesto syra. Ide o špecifickú liečebnú diétu zostavenú v rámci možností nemocnice a nie o stravu racionálnu - to sú dva naozaj odlišné pojmy. Pozor tiež na dobre mienené rady priateľom a príbuzným so špecifickým ochorením alebo po operácii, ktorí si na odporúčanie lekára alebo nutričného terapeuta pripravujú pokrm, ktorý nemusí na prvý pohľad vyzerať úplne zdravo. Je možné, že to má svoj dobrý dôvod. Racionálna strava odporúčaná zdravým jedincom má za cieľ pokúsiť sa niektorým ochoreniam predchádzať, nie je to ale strava liečebná, ba dokonca naopak, v niektorých prípadoch môže pacientom závažne uškodiť. Pokiaľ je vám diagnostikované akékoľvek ochorenie, ktoré súvisí s úpravou stravy, neváhajte sa obrátiť na svojho lekára alebo nutričného terapeuta, prípadne sa informujte o možnosti konzultácie vo vašej nemocnici.

01 - Modified: 2024-09-13 06:47:43 - Feat.: - Title: Emma Zapletalová urobila rázne rozhodnutie: jej doterajšieho kouča Petra Žňavu nahradil Holanďan Bram Peters 02 - Modified: 2024-09-11 11:58:29 - Feat.: - Title: Tipy na tréning, keď máte málo času 03 - Modified: 2024-09-11 11:51:42 - Feat.: - Title: Kontrolujte svoje emócie 04 - Modified: 2024-09-11 11:45:40 - Feat.: - Title: Pri pravidelných dávkach jedla sa často skvalitní trávenie 05 - Modified: 2024-09-06 08:25:16 - Feat.: - Title: Túžba po víťazstve funguje ako zdroj energie
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
15. september 2024 22:11