Pokiaľ na niekoľko dní vynecháte tréning, určite sa nič nestane
StoryEditor

Pokiaľ na niekoľko dní vynecháte tréning, určite sa nič nestane

04.06.2024, 12:03

Naopak v tomto prípade je oveľa vhodnejšie poskytnúť organizmu dostatočný čas na regeneráciu, než ho „doraziť” náročným zaťažením v stave oslabenia a dostať ho do stavu, z ktorého sa bude dostávať ďalšie dni či týždne. Po ťažšej respiračnej infekcii s horúčkovitým priebehom je možné sa vrátiť k tréningu až po úplnom odznení príznakov.

Existujú aj konzervatívnejšie názory, podľa ktorých by sa mala doba rekonvalescencie predĺžiť o každý deň ochorenia, v ktorom horúčka presiahla 38 stupňov. Pri rozhodovaní, či s akútnou respiračnou infekciou športovať alebo nie, je potrebné brať do úvahy aj ďalší faktor, a síce riziko šírenia infekcie. Predovšetkým pokiaľ trénujete vo väčších kolektívoch, je rozumnejšie zostať počas infekcie v izolácii.

Na regeneráciu je najlepší spánok

Poznáme z histórie veľa príkladov, že rôzni ľudia si tak dlho ukrajovali zo spánku, až už nemohli vôbec zaspať. Jednoducho naše telo spánok potrebuje, aby malo aspoň minimálnu energiu na všetky životne dôležité funkcie. Ak nebudete venovať v rámci svojho života dostatočnú pozornosť spánku, tak môžete trénovať ako šialení, ale výsledok sa minie účinkom. V spánku naše telo najlepšie regeneruje. Vrcholoví športovci to veľmi dobre vedia, takže zaraďujú spánok aj medzi jednotlivé denné fázy tréningu. Aká kvalita vášho spánku bude, o tom rozhoduje napríklad aj obyčajný vankúš a matrac, na ktorom ležíte. Matrac by mal byť pevný, nemusí byť ale ako doska, takže by mal byť aj patrične pružný. Určite sa oplatí zájsť do štúdia pre zdravý spánok a zistiť tam, aký typ matraca je pre nás najvhodnejší. Pokiaľ ide o vankúš, tak zaujímavú a pre niekoho lepšou voľbou, než klasický (je jedno či vypchatý perím alebo dutým vláknom) je ergonomicky tvarovaný vankúš, ktorý podoprie vašu hlavu tak, aby ste si pri spánku nekrivili chrbticu. Pokiaľ ide o teplotu, tak rozhodne by ste nemali mať tam, kde spíte, prekúrené (ideálna je teplota okolo 18 stupňov Celzia). A pred tým, než si ľahnete, je dobré si aj poriadne vyvetrať, aby ste mali na noc zaistené dostatok čerstvého vzduchu. Majte na pamäti, že všetky uvedené procesy vyžadujú čas, telo ich nevie urýchliť, tak ak chcete byť zdraví a chcete, aby vám vaša forma utešene rástla smerom k pretekom, ktoré ste si vybrali ako tie hlavné, tak si do tréningového plánu nezabudnite napísať aj spánok.

01 - Modified: 2024-07-08 17:37:36 - Feat.: - Title: Nenamáhajte zbytočne svoje telo 02 - Modified: 2024-07-08 17:32:55 - Feat.: - Title: Na olympijské hry v Paríži šesť slovenských atlétov, Ján Volko bez miestenky 03 - Modified: 2024-07-04 10:08:55 - Feat.: - Title: Keď človek objaví krásu behu, má tendenciu len behať 04 - Modified: 2024-07-04 09:00:11 - Feat.: - Title: Pravidelná mierna pohybová aktivita prináša zlepšenie zdravia 05 - Modified: 2024-07-04 08:53:48 - Feat.: - Title: Ako schudnúť pomocou tréningu a úpravou stravy?
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
09. júl 2024 06:45